BevezetŇĎ

A II. J√°nos P√°l Katolikus √Āltal√°nos Iskola az 1981-ben alap√≠tott Bem √öti √Āltal√°nos Iskola √©p√ľlet√©ben, t√°rgyi √©s szem√©lyi felt√©teleivel √©s tanul√≥ival kezdi meg mŇĪk√∂d√©s√©t.

Az elŇĎdint√©zm√©ny alap√≠t√°s√°nak √©v√©ben egy dinamikusan fejlŇĎdŇĎ v√°rosr√©sz egyre bŇĎv√ľlŇĎ ig√©nyeinek kiel√©g√≠t√©s√©t c√©lozta meg.

FŇĎ profilj√°t akkor az √©nek-zenei tagozatos k√©pz√©s jelentette, s ezt t√∂bb mint h√°rom √©vtizedes elismerten mŇĪk√∂dŇĎ k√©pz√©si form√°t megŇĎrizte ma is.

Az elm√ļlt √©vtizedek t√°rsadalmi ‚Äď gazdas√°gi v√°ltoz√°sai a t√©rs√©gre, ezen bel√ľl is a beiskol√°z√°sra rendk√≠v√ľl negat√≠van hatottak. A fejlŇĎd√©s f√©lbeszakadt, a sz√ľlŇĎk jelentŇĎs r√©sze munkan√©lk√ľliv√© v√°lt, elszeg√©nyedett, a cig√°nys√°g l√©leksz√°ma a betelep√ľl√©sek k√∂vetkezt√©ben is erŇĎs n√∂veked√©snek indult. Az alacsony ig√©nyszinttel p√°rosul√≥ meg√©lhet√©si gondok a negat√≠v √©letvitel fel√© sodort√°k a csal√°dokat.

Szembes√ľlve a t√©nyekkel, a nevelŇĎtest√ľletnek √≥ri√°si szeml√©letv√°ltoz√°son kellett √°tmennie. A tehets√©ggondoz√°s mellett a felz√°rk√≥ztat√°sra tevŇĎd√∂tt a hangs√ļly. A kilencvenes √©vek v√©g√©n a pedag√≥gusok olyan pedag√≥giai program √©s helyi tanterv kidolgoz√°s√°ra t√∂rekedtek, mely az alapfeladatokon t√ļl speci√°lis szolg√°ltat√°sokat tudott biztos√≠tani a kiegyens√ļlyozott iskolai √©let √©rdek√©ben, s amellyel biztos√≠tott√°k a kettŇĎs feladatot: a tehets√©ggondoz√°st √©s a felz√°rk√≥ztat√≥, h√°tr√°nykompenz√°l√≥ munk√°t.

Az 1998-as bevezet√©st k√∂vetŇĎen a k√∂vetkezŇĎ programok, tantervek megalkot√°sakor is ez a c√©l vez√©relt.

Az orsz√°ggyŇĪl√©s 2003. j√ļnius 23-√°n fogadta el a 2003. √©vi LXI. t√∂rv√©nyt a k√∂zoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ 1993. √©vi LXXIX. t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l. 2004. szeptember 1-j√©vel int√©zm√©ny√ľnkben is bevezet√©sre ker√ľl a fenntart√≥ √°ltal j√≥v√°hagyott √ļjabb Helyi Pedag√≥giai Program, ennek r√©szek√©nt a Kerettanterv.

√ďzd v√°ros vezet√©s√©ben m√°r az elŇĎzŇĎ √©vekben is felmer√ľlt az ig√©ny, hogy a fenntart√≥i jog √°tad√°s√°val egy soksz√≠nŇĪbb oktat√°si-nevel√©si k√≠n√°latot ny√ļjtson telep√ľl√©s√ľnk √©s vonz√°sk√∂rzet√©nek lakosai sz√°m√°ra.

A Bem √öti Iskola egyik jogelŇĎdje, a Bart√≥k B√©la √Āltal√°nos Iskola hely√©n r√≥mai katolikus fenntart√°s√ļ fi√ļiskola mŇĪk√∂d√∂tt. Az √©p√ľletegy√ľttes fekv√©se, valamint az oktat√°st√∂rt√©neti elŇĎzm√©nyek mellett fontosabb volt azonban az a t√©nyezŇĎ, hogy a katolikus szellemis√©g, a sz√≠nvonalas oktat√°s √©s nevel√©s, valamint az ir√°ny√≠tott hit√©let gyakorl√°s t√©nyleges seg√≠ts√©get adhat a h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°dok √©letvezet√©s√©nek pozit√≠v ir√°nyba ford√≠t√°s√°hoz.

A k√∂zoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ 1993. √©vi LXXIX. t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 2010. √©vi LI. t√∂rv√©ny seg√≠tette elŇĎ az iskola megalap√≠t√°s√°t.