Főmenü
Optionen
Információ
Bevezető > Aktuális

Aktuális
Január 6-a Jézus a Jordán folyóban való megkeresztelkedésének ünnepe. Ennek emlékére vizet szentelnek a templomokban.


A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Megszentelték a vízzel a házakat és az ólakat, még a bölcsőre is szentelt vizet hintettek.hogy áldás legyen a házon.Vízkereszt ünnepe megmutatja, hogy Isten minden emberhez eljött.

Iskolánkban ft. Mischinger Ferenc atya, iskolalelkészünk az intézmény termeit, helyiségeit végigjárva és megszentelve kérte a teremtő gondoskodó szeretetét a tanulókra, pedagógusokra és az iskolai közösség minden tagjára egyaránt . Közösen imádkozott az ott tartózkodókkal áldásában azt kérve, hogy mindannyian  nyissuk meg szívünket a megjelenő Istennek, aki megmutatja magát nekünk.

 Azt kérjük, hogy az új esztendő minden napját kísérje Isten segítsége és áldása!


2017. május 17. (szerda) 19:00


Rendhagyó módon keresztelték meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjait. Az alkalomra szentmise keretén belül került sor, ahol a keresztszülő feladatokat az intézmény igazgatója, és egy másik pedagógus vállalta el. A fiatalok így már teljes jogú tagjaivá váltak az egyháznak.


Ma reggel szentmisére gyűltek össze a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulói az Ív úti római katolikus templomba. A liturgia különleges alkalomnak számított, hiszen két tanulót is ekkor keresztelt meg Mischinger Ferenc plébános. Prédikációjában elmondta, hogy általában születés után szokták megkeresztelni a kisdedet, de sosem késő megtisztulni, és felvenni a keresztséget. A keresztelés több vallásban gyakorolt szertartás, amely általában víz általi rituális tisztálkodás.

„Elmondja nekünk, hogy a keresztségben mi tőle kapjuk az életet, és hogy mi általa tudunk megtisztulni, ezért fontos hogy mindenki meg legyen keresztelve. Mindenki bátran vallja a hitet, hogy az Isten láthatóan szeret bennünket, még ha sok gond és baj van ebben a világban, meg akar bocsátani, meg akar tisztítani és új életet akar adni nekünk” - fogalmazott Mischinger Ferenc, plébános.

A keresztelendők készültek a szertartásra, hiszen a hittanóra keretein belül és a délutáni szakkörön a nevelők megadták nekik a lehetőséget a tudásszerzésre. A keresztelés előtt a plébános magához hívta a két fiatalt és a keresztszülőket, és megkérdezte őket arról a szándékról, ami Isten felé vezette őket. A rítus során előbb Ferenc atya rajzolt homlokukra keresztet, majd a két pedagógus is, ezzel jelezve azt hogy befogadta őket a közösség. Előbb a szentelt olajjal kente meg, majd a szenteltvízzel keresztelte meg őket. Kocska Ágnes a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója pályája során több tanulónak is így lett keresztanyja.

„Én a végtelenségig örültem neki, hiszen ez bizonyítja az elkötelezettségüket a hitük mellett. Azt tudni kell, hogy nálunk a katolikus iskolában ez nem kötelező, mindenki számára megvan a lehetőség, hogy bármilyen szentséget felvegyen. Segítünk nekik, de nem kötelező, ők lelkesen és önként jelentkeztek, hogy szeretnének megkeresztelkedni” - nyilatkozta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A gyermekeknek vágyuk volt, hogy ők is meg legyenek keresztelve, és hogy az egyház tagjaivá váljanak.

„Isten gyermeke legyek, és első áldozóvá tudjak válni, és Jézus mellett lehessek” - mondta Matovics Viola, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulója.

Az intézmény pedagógusai örültek annak, hogy a két fiatal elkötelezte magát hitével kapcsolatban, annak pedig különösen hogy ezt saját akaratukból tették.


Elsőáldozóink 2017