Fmen
Optionen
Informci
Bevezető > Pályázatok > EFOP-1.3.5-16-2016-00733

EFOP-1.3.5-16-2016-00733

 


trsadalmi szerepvllals erőstse

a kzssgek fejlesztsvel

 

Kedvezmnyezett: II. Jnos Pl Katolikus ltalnos Iskola

Projekt cme: Trsadalmi szerepvllals erőstse a kzssgek fejlesztsvel a II. Jnos Pl Katolikus ltalnos Iskolban

Tmogats sszege: 25,00 milli forint

Tmogats intenzitsa: 100%

A projekt fizikai zrsa: 2020.01.02

Projekt azonost szma: EFOP-1.3.5-16-2016-00733

 

Projekt bemutatsa

 

Magyarorszg Kormnya felhvst intzett az egyhzi s civil szervezetek szmra, j kiskzssgek ltrehozsnak, fejlesztsnek elősegtse a helyi ignyek felsznre kerlse rdekben, tovbb a meglvő kzssgek megerőstsnek megvalstsa rdekben. A Kormny a Partnersgi Megllapodsban clul tűzte ki a trsadalmi egyttműkds előmozdtst s a szegnysg, valamint a htrnyos megklnbztets elleni kzdelmet. Jelen plyzati konstrukci elsősorban a fiatalok, a csaldok s fizikailag-szellemileg friss idősek, nyugdjasok kiskzssgi kereteken bell szerveződő trsadalmi, gazdasgi aktivizlsval, kzleti szerepvllalsuk erőstsvel, karitatv, nkntes alapon vgzett tevkenysgeivel, a genercik kztti egyttműkdssel segti elő a terleti s trsadalmi kiegyenltődst.

A projekt helyi ignyekre reagl. A trsadalmi szervezetek tevkenysgkkel hozzjrulnak a telepls lhetősgnek javulshoz. Olyan feladatokat vllalnak fel, amelyek megknnytik a htrnyos helyzetű csoportok, szemlyek, csaldok lett, helyi trsadalomba illeszkedst, cskkentik a teleplsről val elvndorls mrtkt. A plyzat keretn bell toborzs, nkpzs, rzkenytő trning, nkntes menedzsment kpzs, eslyegyenlősgi kpzs, genercik kztti egyttműkds: rzkenytő program, nkntes tevkenysg: szivessgbank ksztse, teleplsszptő kzssgi nap, hagyomnyrző nap, kzssgi frumok, katolikus tallkoz, sport klub, ifjsgi tborok, szvessg csere, genercis tallkozk, csaldi letre nevels, ifjsgi klub, klubfoglalkozsok valsulnak meg.

A most fut plyzat a teleplsi katolikus kzssget is fejleszti, gyaraptja. A katolikus rtkrendben fontos s hasznos az nkntes munka, a karitatv szemllet. A keresztny letmdnak fontos eleme msok elismerse, megbecslse, s egyms segtse. A projekt programjai npszerűstik s sztnzik a teleplsen a katolikus szellemisgű kzssgek alakulst, amely a helyi vallsi, szellemi s kulturlis rtkek megőrzshez jrul hozz hossz tvon.

A projekt eredmnye a teleplsen a civil aktivits nvekedse, a tbb mint 5000 tallkozsnak ksznhetően a lakossg sszetartozs rzsnek nvekedse. A projekt segti a telepls lhetősgnek javtst, a programok hozzjrulnak a loklpatriotizmus s az nkntes karitatv tevkenysgek nvekedshez, a fiatalok s csaldok helyben maradshoz. A projekt ltal a csaldok, szomszdok, idősek, iskolban tanul fiatalok s szleik, valamint a katolikus intzmnyek kzelebb kerlnek egymshoz. j ismeretsgek, bartsgok szletnek, amelyekből tovbbi trsadalmi szervezetek vagy ppen a helyi gazdasgot fellendtő vllalkozsok alakulhatnak.

A projekt finanszrozsa az Eurpai Uni tmogatsval, az Eurpai Szocilis Alap Trsfinanszrozsval, az Emberi Erőforrs Fejlesztsi Operatv Program keretn bell valsul meg.

 

Trsadalmi szerepvllals erőstse a kzssgek fejlesztsvel a II. Jnos Pl Katolikus ltalnos Iskolban cmű EFOP-1.3.5-16-2016-00733 azonostszm projekt megvalstsra kerl sor intzmnynkben 2017 prilistl 2020 jniusig.

A mintegy hrom tanvet tlelő programsorozat 25 000 000 milli forintbl kerl  megvalstsra.

A plyzati feladatok teljestsre az intzmny egyttműkdsi megllapodst kttt, tbbek kztt az zdi Szent Kereszt Plbnival s zd Sajvrkony Rmai Katolikus Plbnival. Tovbbi egyttműkdő partnereink Egri Főegyhzmegyei Karitsz, Bohcok a lthatron csoport, Gyermekeinkrt 2001 Alaptvny, zdi Nptnc Egyeslet.

A plyzat clja olyan egyttműkds ltrehozsa, amely tbb generci kzs tevkenykedst irnyozza elő a kzssgek ptsnek s a teleplsen lők kzssgeinek fejlesztsre, tudva azt, hogy az iskola kzssgszervező ereje jelentős, az intzmny kzponti szerepet jtszik a telepls letben. Remnyeink szerint a projekt vgrehajtsa ltal j kiskzssgek jnnek ltre. A htrnyos helyzetű fiatalok eslyegyenlősge javul, a karitatv akcik szma nvekszik, a katolikus eszmn alapul civil csoportok szma nő. Klcsnsen előnys egyttműkdsek jnnek ltre.

A projekt clcsoportja a telepls teljes lakossga.

Egyttműkdő partner a rmai katolikus plbnia ltal toborzott katolikus kzssg.

A projekt clcsoportjai az intzmny tanuli. A tanulk szlei, csaldja, 14-35 v kztti htrnyos helyzetű fiatalok s a 60 v feletti lakossg.

Tervezett programjaink:

         Genercik kztti rzkenytő program

         Hrom genercis tallkozk

         Kzssgi frumok

         Hagyomnyőrző nap

         Sportklub ltrehozsa

         Telepls szptő kzssgi nap

         Szvessg programok megvalstsa

         Szvessg bank műkdtetse

         Tovbbkpzs pedaggusok szmra

         Ifjsgi tborok megszervezse

         Katolikus tallkozk sszehvsa

         Idős - Tltsi foglalkozsok szervezse